NEMOKAMAS PRISTATYMAS VISOJE LIETUVOJE (išskyrus Kuršių Neriją)
Naujiena

Rudens gėrybių džiovinimas: kas, kaip ir kada?

Maisto džiovinimas – vienas iš lengviausių maisto apdorojimo būdų. Džiovinti produktai puikiai tinka ruošiant sriubas, troškinius, gardžius šventinius kepinius ar… tiesiog kramsnojimui, kai norisi kažko skanaus ir saldaus. Be to, rudens gėrybių džiovinimas – idealus pasirinkimas svarstantiems, kaip sudoroti pernelyg didelį kiekį rudeninių sodo vaisių. Džiovinkite! Džiovinkite uogas, grybus, vaisius ir net arbatos ar prieskonines žoleles. O kaip tai daryti bei kaip tinkamai paruošti džiovinimui skirtingus maisto produktus – tuoj papasakosime!

KUO NAUDINGAS MAISTO DŽIOVINIMAS?

Pastaruoju metu vis daugiau žmonių dėmesio skiria maistui. Domisi jau paruoštų produktų sudėtimi, vis dažniau renkasi vietinių ūkininkų siūlomus produktus, vengiama pridėtinio cukraus ir vis daugiau laiko skiriama maisto ruošai namuose. Maisto džiovinimas šiuo sezonu – pats populiariausias. Tam, kad patys įsitikinėtumėte maisto džiovinimo nauda, atrinkome kelis didžiausias džiovinto maisto naudas:


  • Tikrai žinai, ką valgai. Pramoniniu būdu džiovinami vaisiai ir daržovės dažnai apdorojami pasitelkus papildomas medžiamus – dažniausiai cukrų arba saldiklius. Be to, tam, kad pirminė išvaizda vis dar masintų pirkti, dirbtinėmis priemonėmis dažnai ryškinami produktų spalva. Džiovinant vaisius namuose papildomas priemones pasirenkate Jūs. Tad nereikia baimintis, kad sudėtyje esantys ingredientai gali būtų kenksmingi sveikatai. Kam pirkti, jeigu galite pasiruošti patys ir dar daug sveikesnę alternatyvą!

  • Daugiau natūralių vitaminų ir mineralų! Maisto džiovinimas – ne tik lengviausias, bet ir sveikiausias konservavimo būdas. Džiovinimo metu iš produkto pašalinama drėgmė, tačiau natūralus skonis, kvapas ir maistinė vertė, kaip ir vitaminai, išlieka.Pavyzdžiui, minkšti vaisiai (razinos, abrikosai, slyvos, datulės) net ir džiovinti išlieka turtingi ląsteliena ir mineralais. Juos gausiu magnio, niacino, Vitamino A ir E. Vienas malonumas kramsnoti pačių paruoštus, sveikus užkandžius, ką jau kalbėti, kai šie – dar ir naudingi!

  • Pilna spintelė atsargų visai žiemai! Džiovintus maisto produktus, kad ir kas tai bebūtų – vaisiai, uogos ar grybai – laikyti galima net iki 12 mėnesių. Kelis kartus paplušėję rudeninio derliaus įkarštyje, žiemą galėsite džiaugtis turtingomis atsargomis ir sveikais užkandžiais kada tik panorėję.

KAIP IR KĄ DŽIOVINTI?

Pereikime prie linksmosios dalies – maisto džiovinimas reikalauja laiko. Ir kantrybės. Kartais šis procesas užims visą Jūsų laisvą savaitgalį, tačiau nepamirškit – įdėtos pastangos atsiperka 100 procentų. Gerai pagalvojus, skintas arbatžoles galėtumėte sudžiovinti ir išdėlioję jas prieš saulę ant palangės kelioms dienoms. Tačiau rudeninė saulė jau nebe tokia kaitri, tad nenuostabu, kad maisto džiovinimas tampa kiek sudėtingesnis. Ypač jei norite sudžiovinti sultingus ir dideliu drėgmės kiekiu pasižyminčius vaisius. Jei džiovintų produktų žiemos meniu norite matyti bananus, obuolius, kriaušes, slyvas ir kitas panašias sodo gėrybes, mūsų siūlymas – į pagalbą pasitelkti vaisių džiovykles. Jei šios dar neturite, mūsų džiovyklių asortimentą rasite čia. O kol kas pasakojame kaip paruošti skirtingus produktus džiovinimui. Pabaigai pažadame kelis patarimus, į ką atsižvelgti perkant vaisių džiovyklę.


  • SLYVOS: šias taip pat pirmiausia nuplaukite ir nusausinkite. Maisto džiovinimas reikalauja daugiau dėmesio ir atidumo, bet galų gale – rezultatai to verti. Pirmasis slyvų džiovinimo variantas: nusausintas perpjauti pusiau, išimti kauliukus ir sudėti ant vaisių džiovyklės padėklo. Kitas variantas – džiovinti nepjaustytas. Tokiu atveju palaikykite slyvas 30-60 sekunčių verdančiame vandenyje. Taip pat nusausinkite ir sudėkite ant džiovyklės padėklo. Džiovinti rekomenduojama kaip ir obuolius bei kriaušes – 55° C nuo 10 iki 14 valandų. Džiovintos slyvos – puikus sveikas užkandis, kai skrandis groti maršus pradeda dar valandai likus iki pietų.

  • BANANAI: nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Išklokite džiovyklės padėklus kepimo popieriumi, šis neleis bananams prilipti. Džiovinti bananai, dėl juose esančio ypač didelio natūralaus cukraus kiekio, tampa lipnūs, o džiovinimo proceso metu šiek tiek paruduoja. Vis dėlto, net ir sudžiovinti jie išlieka tokie patys kvapnūs, kaip ir švieži. Skanaukite džiovintus bananus vietoj traškučių, kai norisi kažko saldaus namuose, darbe ar kelionėse.

  • OBUOLIAI/KRIAUŠĖS: vaisius gerai nuplaukite ir nusausinkite. Supjaustykite maždaug 6-8 mm pločio griežinėliais, pašalinkite šerdį ir sėklytes. Jei norite vaisių, turtingų ląsteliena, nelupkite jų ir džiovinkite su žieve. Tinkamiausia temperatūra vaisiaims – 55° C, džiovinimo trukmė – nuo 10 iki 14 valandų. Džiovintos kriaušės ir obuoliai – ne tik sveikas užkandis, bet ir puikus pasirinkimas pyragams, norint namams suteikti daugiau jaukumo.

  • ABRIKOSAI: jų lengva įsigyti parduotuvėje, bet maisto džiovinimas namuose – daug smagesnis procesas! Vaisius perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliuką ir džiovinkite taip pat kaip ir kitus vaisius – nustatę vaisių džiovyklės temperatūrą maždaug ties 55° C riba. Trukmė: apie 10 valandų. Jei matysite, kad tiek valandų atrodo per daug, džiovinkite trumpiau. Džiovinti abrikosai – dar vienas puikus ingredientas kepiniams ir kramsnojimui panorėjus ko nors skanaus.

  • GRYBAI: dažniausiai džiovinimui pasirenkami baravykai, tačiau jei šių nerasta, džiovinti galite ir šilbaravykius, raudonviršius ar kelmučius. Džiovinant šie grybai gali šiek tiek pajuoduoti, tačiau grybai išlaiko savo aromatą.

Grybus gerai nuvalykite, kad neliktų nei vieno spyglio, žemės grūdelio ar vabaliuko. Nupjaukite kotus (šie bus džiovinami atskirai), raudonviršius užtenka perpjauti vertikaliai pusiau. Grybų plauti nerekomenduojama. Plauti grybai džiūsta daug lėčiau. Džiovinkite 5-7 valandas 65° C temperatūroje. Džiovintus grybus laikykite sandariuose indeliuose, vėsioje, sausoje patalpoje. Šaltuoju sezonu jie puikiai tiks troškiniams ir sriuboms.


  • ARBATŽOLĖS IR PRIESKONINĖS ŽOLELĖS: kad ir ką pasirinktumėte džiovinti – ramunėles, mėtas, melisas, špinatus ar bet kurias kitas žoleles – pradžiai jas nuplaukite ir nusausinkite. O tuomet nuskainiokite nuo stiebelių lapelius. Sudėliokite juos ant vaisių džiovyklės padėklo. Žolelėms ir prieskoniams džiovinti užtenka 4-8 valandų ir vos 35° C temperatūros. Aukštesnė temperatūra gali juos perkaitinti ir net sudeginti.

Na, turbūt jau supratote, kad maisto džiovinimas – laiko ir pastangų reikalaujantis žaidimas. Bet kaip gera turėti namuose pačių pasiruoštų gėrybių! Liko tik vienas klausimas...


KAIP IŠSIRINKTI TINKAMĄ VAISIŲ DŽIOVYKLĘ?

Jeigu jau pradėjote dairytis Jums tinkamos vaisių ir daržovių džiovyklės, turime Jums kelis patarimus. Vis dėlto, šie virtuvės prietaisai dažnai labai panašūs, tačiau atidžiau panagrinėjus, turi kelis skirtumus. Jiems ir skyrėme šiek tiek dėmesio.


  • Galia. Kuo galingesnė bus Jūsų vaisių džiovyklė, tuo greičiau vyks maisto džiovinimo procesas. Džiovyklių galingumas svyruoja nuo 250 iki 1000 W. Rinkitės atsižvelgdami į tai, kokį vaisių kiekį planuojate džiovinti.
    • Laikmatis ir automatinis išsijungimas. Ši funkcija stipriai palengvina džiovinimą. Jums nereikia intensyviai stebėti laiko, o baigus darbą džiovyklė išsijungia pati, tad nėra rizikos perkaitinti maisto produktus.
      • Temperatūros reguliavimas. Kaip jau žinote, skirtingiems maisto produktams reikalinga skirtinga džiovinimo temperatūra, geriausia, kai vaisių džiovyklės temperatūros amplitudė reguliuojasi nuo 30° C iki 70° C. 30° C reikalinga žolelėms, 70° C – mėsai.


        Galų gale, tegul Jūsų pasirinkimą nulemia individualūs poreikiai. Atsižvelkite į džiovyklės funkcijas, tačiau nepamirškite ir bendrų dalykų, pavyzdžiui, prietaiso dizaino, padėklų skaičiaus. Tegul pasirinkta vaisių džiovyklė būna ne tik graži, bet ir praktiška bei pilnai išpildanti Jūsų lūkesčius.

        Maisto džiovinimas – tai galimybė patiems savo namuose pasiruošti gardžių užkandžių ir atsargų žiemai. Dabar pats laikas tuo pasirūpinti ir pratęsti natūralių vitaminų sezoną.

Kiti įrašai

Patarimai
Genialumas slypi paprastume, arba 5 pusryčių idėjos naudojantis plaktuvu
Patarimai
Įprasta ar lėtaeigė sulčiaspaudė – kurią rinktis?

Unsupported browser!

Cookonfire won't work in this browser. We only support the recent versions of major browsers like Chrome, Firefox, Safari, and Edge.