NEMOKAMAS PRISTATYMAS VISOJE LIETUVOJE (išskyrus Kuršių Neriją)
Naujiena

Įprasta ar lėtaeigė sulčiaspaudė – kurią rinktis?

Sulčiaspaudė – puikus būdas papildyti savo kasdienį meniu doze vitaminų ir maistingųjų medžiagų. Šviežiai spaustose vaisių ar daržovių sultyse gausu žmogaus organizmui reikalingų mineralų bei fermentų. Vis dėlto, naudingiausios ir gardžiausios sultys yra tuomet, kai šias spaudžiames patys, savo namų virtuvėje. Vos viena stiklinė šviežiai spaustų sulčių kasdien gali tapti puikią dienos pradžią garantuojančiu įpročiu. Tik štai, kaip išsirinkti sulčiaspaudę, kad ši džiugintų visą šeimą ir atitiktų individualius kiekvieno poreikius?

IŠCENTRINĖ SULČIASPAUDĖ – populiariausia ir lengviausiai įperkama

Tai dažniausiai lentynose matomas sulčiaspaudžių tipas. Ji tinkama beveik visoms daržovėms ir vaisiams spausti, tačiau sunkiau susidoroje su lapinėmis sodo gėrybėmis (daigais, špinatais, želmenimis ar salotomis).
Išcentrinės sulčiaspaudės sudėtus produktus pirmiausia sutarkuoja ir tik tuomet iš gauto minkštimo spaudžia sultis. Spaudimo metu vaisių minkštimas dideliais sūkiais spaudžiamas prie filtro koštuvo. Tokiu būdu tirščiai nuo sulčių yra atskiriami automatiškai, o jūs galite mėgautis skaidriomis sultimus su mažiau tirščių.


Privalumai:

  • Greitas veikimas. Išcentrinė sulčiaspaudė dažnai turi didesnę padavimo angą, tad vaisius ir daržoves galima sudėti beveik nesmulkintus. Šviežiai spaustomis sultimis mėgautis galite daug greičiau.
  • Lengva priežiūra. Daugelį sulčiaspaudės dalių galima dėti į indaplovę, o po naudojimo lengva išvalyti.
  • Skystesnės ir skaidresnės sultys. Tiems, kas nemėgsta tirščių, šis variantas – idealus. Kiekvieną dieną galėsite mėgautis tokiomis sultimis, kokios Jums ir patinka.

Trūkumai:

  • Garsus veikimas. Didelis prietaiso veikimo garsas dažnai erzina ir trikdo, tad jei trokštate mėgautis šviežiai spaustomis sultimis rytais, išcentrinė sulčiaspaudė – ne tas variantas.
  • Išcentrine sulčiaspaude spaudžiamos sultys greičiau genda. Dideliu greičiu spaudžiant sultis, į jas patenka deguonies, būtent dėl to šios greičiau genda. Išcentrine sulčiaspaude spaustas sultis rekomenduojama gerti iš karto.
  • Sultys, dėl didesnio kiekio putų, dažnai sluoksniuojasi. Tai gali erzinti, o norint tobulos konsistencijos sulčių, šias gali tekti dar kartą perkošti arba nugriebti susidariusias putas.

LĖTAEIGĖ SULČIASPAUDĖ – vertinantiems svarbiausias šviežiai spaustų sulčių savybes

Gali pasirodyti, kad lėtaeigės sulčiaspaudės – tik dar vienas sveikos mitybos fanatikų „mados klyksmas“, tačiau geriau panagrinėjus šių sulčiaspaudžių bendras ypatybes, patys pastebėsite, kad privalumų šios turi daugiau nei trūkumų.
Lėtaeigė sulčiaspaudė veikia šalto spaudimo principu. Vaisiai ne smulkinami ar tarkuojami iki vientisos masės, o sutraiškomi. Tokiu būdu suardomos augalinės ląstelės, o sultyse lieka daugiau organizumui naudingų skaidulų, vitaminų bei mineralų. Be to, prieš išmetant minkštimą, šis perspaudžiamas dar vieną kartą, tad iš vaisių ar daržovių išgaunamas maksimalus galimas sulčių kiekis.


Privalumai:

  • Ilgesnė sulčių laikymo trukmė. Dėl šalto ir lėto spaudimo principo, išsaugomos svarbiausios maistingosios medžiagos, o organizmui naudingi fermentai nesuyra iki 72 valandų. Sultis galite gerti iš karto arba sandariai uždarius, pasilikti gerai kitos dienos pradžiai.
  • Tylus veikimas. Spausti sultis galite kada tik panorėję – ryte, vakare ar kai visi miega. Lėtaeigė sulčiaspaudė veikia tyliai, tad šviežiai spaustomis sultimis galėsite mėgautis niekieno netrukdomi. Juk kartais tiek ir tereikia iki pilnos laimės.
  • Minimalus sulčių sluoksniavimasis. Jokių putų bei erzinančio sluoksniavimosi – gaunamos sultys tokios, kokiomis norisi mėgautis.
    Idealiai tinka lapinių daržovių sultims spausti. O spausti sultis galite iš ko tik panorėję: špinatų, želmenų, daigų, salotų.

Trūkumai:

  • Didelė kaina. Norint savo virtuvę papildyti lėtaeige sulčiaspaude, gali tekti šiek tiek paploninti piniginę.
  • Ilgesnis sulčių ruošimas. Lėteaeigės sulčiaspaudės padavimo anga dažnai yra kiek siauresnė, tad vaisius prieš spaudžiant reikia pasmulkinti. Tiesa, CookOnFire.lt rasite lėtaeigių sulčiaspaudžių turinčių XL dydžio padavimo angą. Tad viskas priklauso nuo pasirinkimo.

Į KĄ ATSIŽVELGTI RENKANTIS TĄ VIENINTELĘ?

Atsibodo skaityti apie tipus? Pagaliau atėjo laikas pereiti prie pasirinkimo ypatybių! Ar jau žinote, kokios sulčiaspaudės norite savo virtuvei? Tipas – tik viena iš sudedamųjų šio prietaiso pasirinkimo dalių. Norint namuose džiaugtis ne tik stilinga ir funkcionalia, bet ir šeimos poreikius pilnai išpildančia sulčiaspaude, apsvarstykite dar kelis dalykus.

  1. Kokias sultis labiausiai mėgstate – skystas be skaidulų ar tirštesnes?

Jei mėgstate tirštas sultis – Jūsų pasirinkimui geriausia būtų lėtaeigė sulčiaspaudė. Skystoms sultims spausti geriau – išcentrinė sulčiaspaudė.

  1. Kokius vaisius ar daržoves planuojate spausti?

Skirtingi maisto produktai pasižymi ir skirtingomis savybėmis: tai kieti vaisiai ir daržovės (pavyzdžiui, morkos ir burokėliai), minkšti vaisiai (kaip apelsinai, obuoliai ir bananai) bei lapinės daržo gėrybės (kopūstai, špinatai turi daug augalinio pluošto, kuris apsunkina sulčių spaudimą).
Kietiems ir minkštiems vaisiams puikiai tinka abi sulčiaspaudės – tiek išcentrinė, tiek lėtaeigė. Tačiau jei savo pusryčius papildyti norisi želmenų sultimis – lėtaeigė sulčiaspaudė daug geriau atliks savo funkciją.

  1. Kaip dažnai ir kokiais kiekiais spausite sultis?

Jei gyvenate vienas, o sultis planuojate spausti ne dažniau nei kelis kartus per savaitę, rinkitės nedidelę, kompaktiško dydžio sulčiaspaudę. Nenaudojant, ją lengvai sutalpinsite į spintelę ir prietaisas neužims daug papildomos vietos.
Jeigu sultimis planuojate mėgautis kasdien ir su visa šeima, praktiškas pasirinkimas būtų išcentrinė sulčiaspaudė. Didesnė talpa, galia, keli skirtingi greičiai – tai viskas ko reikia, kad šviežiai spaustomis sultimis galėtumėte mėgautis su visa šeima, neversdami jų ilgai laukti.

  1. Kas Jums svarbiausia: a) sulčių laikymo trukmė b) tylus prietaiso veikimas c) ar greitas sulčių spaudimas?

Gerai pagalvokite ir atsakykite sau, ko tikitės iš prietaiso. Geriausia, kai šie pasirinkimai sudedami juos prioretizuojant. Tokiu būdu aiškiau matysite, kas turėtų lemti Jūsų pasirinkimą ir stipriai susiaurinsite paiešką.


Rinkitės sulčiaspaudę, remdamiesi individualiais savo ir šeimos poreikiais bei gyvenimo būdu. Aiškiai susidėliokite, kiek galite skirti prietaisui. O svarbiausia, nepamirškite, kad pasirinkta sulčiaspaudė turi suteikti įprastai kasdienybei daugiau lengvumo bei praplėsti įprastą meniu tokiomis vaisių ir daržovių sultimis, kokios labiausiai patinka Jums ir Jūsų šeimai. Išcentrinė ar lėtaeigė sulčiaspaudė – pasirinkimas priklauso Jums.

Kiti įrašai

Patarimai
Rudens gėrybių džiovinimas: kas, kaip ir kada?
Patarimai
Genialumas slypi paprastume, arba 5 pusryčių idėjos naudojantis plaktuvu

Unsupported browser!

Cookonfire won't work in this browser. We only support the recent versions of major browsers like Chrome, Firefox, Safari, and Edge.